Wij mensen hebben de unieke neiging om spullen een sentimentele waarde toe te kennen en deze te willen bewaren. Maar hoe doe je dat op een manier waarop de spullen niet je huis overnemen?
Moeilijk
Spullen met sentimentele waarde opruimen is een moeilijk onderwerp. Wat bewaar je en hoe bewaar je het. In deze blog wil ik een aantal tips met je delen.
Kies bewust
De eerste tip die ik je mee wil geven is; kies bewust.
Misschien herken je het wel, een familielid overlijdt en de spullen worden uitgezocht. Je kiest spullen uit om mee naar huis te nemen omdat deze spullen je doen herinneren aan die geliefde. Het is natuurlijk prachtig als deze spullen een mooi plekje bij jou in huis krijgen en je deze aandenken koestert.
Het is echter ook een mogelijkheid dat je deze spullen meeneemt, omdat ze een herinnering oproepen, maar ze belanden op zolder in een doos. Kies er dan liever voor de herinnering zelf te koesteren en de spullen te laten voor wat ze zijn.
Mooie plek
Mijn tweede tip is: bewaar alleen spullen waar je echt waarde aan hecht en geef deze een mooie plek.
Een mooie plek kan betekenen dat je spullen ergens uitstalt, maar het kan ook betekenen dat je kiest voor passend opbergmateriaal.
Wil jij bijvoorbeeld spullen bewaren van je kinderen, koop dan eens een mooie kist met hun naam erop voor het bewaren van spullen met sentimentele waarde.
Ook foto’s kunnen grote sentimentele waarde hebben. Ik raad het aan om fotoboeken te maken. De kans dat je dan eens terugkijkt naar de foto’s is veel groter. Als je aan deze foto’s context toevoegt door foto’s te groeperen of door teksten toe te voegen, zullen ze later ook meer betekenis hebben dan een stapel losse foto’s in een doos of een USB stick vol foto’s.
Anders
Tip drie is: durf outside the box te denken.
Wil je eigenlijk wel al die mooie tekeningen en knutselwerken van je kind bewaren? Kies er dan eens voor om er foto’s van te maken. Maak dan aan het eind van het jaar een boek van de mooiste foto’s. Grote kans dat veel van de knutselwerken je tegen die tijd niet zoveel meer zeggen en toch niet zo belangrijk blijken te zijn. Het uiteindelijke boek neemt een stuk minder ruimte in dan de stapel knutselwerken had gedaan.
Je kan er ook voor kiezen knutselwerken een bepaalde tijd ten toon te stellen in huis, en er dan afscheid van te nemen.
Maak jij elke dag vele foto’s en filmpjes van je kinderen, maar weet je eigenlijk niet zo goed wat je ermee moet? Overweeg dan eens een e-mailadres aan te maken voor je kind. Stuur hier elke week de mooiste foto’s en filmpjes van die week heen met een kort weekverslag. Zo creëer je een mooie digitale walk down memory lane voor je kinderen die ze kunnen bekijken als ze ouder zijn.
Kan je moeilijk afscheid nemen van kleding van een geliefde? Overweeg dan eens de kleding te laten vermaken tot een kleed, kussen of knuffelbeer. Je hoeft dan geen afscheid te nemen van de kleding, maar je geeft ze wel een vorm waarin de kans groter is dat je er gebruik van maakt.
Reactie plaatsen
Reacties